top of page

Banbeskrivning 2019

Banbeskrivning Torpracet 2019

 

För sjunde året i följd är det dags att presentera banan för Torpracet. I år kanske det blir en av de tuffare varianterna, men vi som gillar stigcykling kommer att uppskatta årets bana.

Vi har alltid haft som grundidé att det varje år ska det vara en helt ny dragning på stigarna runt Rigortorpet, så är fallet även i år.

 

Banan börjar i år igen med en startloop för att dra ut fältet något så att det blir lättare att ta sig in på stigarna utan att det blir köbildningar. Efter startloopen passerar man återigen genom området så publiken, släkt och vänner får sig en tydlig bild av deltagarna innan de sticker ut i skogen på första varvet.

Efter defilering framför publiken startar banans första klättring likt en serpentinväg i miniatyr tar man sig upp till första toppen. Därefter kommer en trixig nedförsbacke utöver ett kalhygge med utsikt över de andra deltagarna. Man får sedan lite mer fart på hårdare stig och några spänger, här finns alla möjligheter att köra om men även att ligga i bredd och prata.

Efter nästa klättring väntar en vacker slingrande stig i singeltrack när den är som bäst. Återigen kommer man sedan ut på en bredare passage där man har möjlighet att trampa ur benen lite innan det är dags att ta stigen som slingrar genom en av de kvarvarande gammelskogarna vid torpet. När den är avklarad får man en härlig utförslöpa hela vägen tillbaka till Torpet. Här går de som springer 5km i mål och de som cyklar i MTB-stafett, växlar första gången här.

Väl inne på området finns vätskekontroll och langning / teknisk zon.

 

Från Torpet kommer man direkt in på en teknisk, slingrig stig mellan träden, snabba svängar och många rötter att hålla koll på. Den här delen består av en hel del klättring uppför med korta brantare partier nedför. Lagom för att det ska börja kännas i benen. Därefter tar man sig ut på en längre tur med blandad terräng, drop, bäckar, spångar och vacker skog innan man får ett stycke skogsväg bestående av grövre grus att trampa ur benen på. Här finns möjlighet för de trampstarka att ta igen förlorad tid.

Sedan är det dags för en härlig stig med flera olika roliga moment bland annat några härliga utförslöpor innan man kommer in mot själva målområdet. Precis som förra året kommer man att ta sig över vår ”portal” innan man kommer ut på publikområdet. Som vanligt slingrar sig sträckan vid målområdet fram och tillbaka med lite inlagda hinder så att publiken har stor chans att få en bra överblick över deltagarna.

 

I målområdet sker nu även andra växlingen för stafettlagen.

Nu är det målgång för dem som kör 10 km och varvning för dem som cyklar 20 km. De som cyklar 20km tar om allting en gång till enligt ovan.

 

Efter målgång bjuds det som vanligt på hamburgare till alla deltagare och självklart även till dem som tvingats bryta.

BanaTR 2019.png
BANPROFIL TR19.png
bottom of page